Nalazite se ovde
Početna > Kultura > BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA (BGKO) PRIREDILI MUZIČKI SPEKTAKL U SAVA CENTRU

BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA (BGKO) PRIREDILI MUZIČKI SPEKTAKL U SAVA CENTRU

Barselona Gipsy Balkan Orchestra (BGKO), održali su koncert u Sava centru 22. maja sa početkom u 21  čas.
Publici u prepunoj sali Sava centra, članovi ansambla su predstavili novi materijal sa ovodogišnjeg diska koji nosi naziv ,,AVO KANTO“.


Pesme su se nizale jedna za drugom, i njihov zvuk koji dolazi iz strastvenog istraživanja muzičkog kulturnog nasleđa Balkana i Mediterana, vodili su publiku kroz setne pesme, tugu, igru, bol, sreću, ljubav… propraćenu virtuoznim notama srpske, ruske, grčke, španske, rumunske…pesme. Autentičan zvuk i spoj instrumenata, začinjen glasom maestralne pevačice Sandre Sangjao, definitivno su načinili čaroliju za posetioce koja je trajala punih 2 sata. Na početku koncerta, Ivan Kovačević, član ansambla, pored velike zahvalnosti na tolikoj posećenosti, izrazio je želju i nadu da svaki pojedinac bar malo drugačiji izaće sa koncerta u odnosu na to kako je došao. U nameri su uspeli da  posetioci  izađu sa ljubavlju, osmehom i novim pogledom  na muziku.

Najupečatljiviji detalji sa samog koncerta su svakako dolazak na binu specijalnih gostiju Bore Dugića na fruli i Bobana Prodanovića na harmonici, kao i pesme ,,Makedonsko devojče“ i ,,Koje li je doba noći“, koji su propraćeni gromoglasnim aplauzom i ovacijama. Koncert je završen pesmom ,,Od Ebra do Dunava“, koja je jedna od omiljenih većem delu publike.

Barselona Gipsy Balkan Orchestra (BGKO) je međunarodni ansambl sa sedištem u Barseloni. Osim Ivana Kobačevića, koji je iz Beograda, bend čine španska pevačica Sandra Sangjao, italijanski harmonikaš Matija Širosa, francuski gitarista Žilijen Šanal, perkusionista iz Grčke Stelios Togijas, katalonski klarinetista Dani Karbonelj i ukrajinski violinista Oleksandar Sora.

Članovi ansambla već uveliko pripremaju naredne koncerte u Atini i Sofiji, dok će turneju završiti ponovnim dolaskom u Srbiju 27.05. kada će nastupati u Čačku u Domu omladine.

Tekst: Tamara Jovanović

Fotografije: Željko Savić

Ostavite odgovor

Top