Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > BALET SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA U DECEMBRU

BALET SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA U DECEMBRU

„Žizela“, balet kao romantičarski ideal

U subotu, 8. decembra, „Žizela“, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Pravi romantični balet u dva čina „Žizela“, na muziku Adolfa Adama, biće izveden u subotu, 8. decembra, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19.00 časova.

Ovaj balet predstavlja okosnicu klasičnog baletskog repertoara na svim igračkim pozornicama sveta. Hajneovska priča o devojkama u belim haljinama koje umiru pre venčanja i njihova vilinska, neovozemaljska igra u romantičnom igračkom stilu ostaju za večnost. Na muziku Adolfa Adama i libretu Teofila Gotjea i Vernoa Sen Žorža, ispričana je romantičarska priča o ljubavi između seoske devojke Žizele i grofa Alberta. Prvi čin je pretežno realističan i seoski, dok se u drugom, u noćnom štimungu, potpuno natprirodnom u šumi kraj jezera kada se pojavljuju vile, sukobljavaju dve neumitnosti: ljubav i smrt.

Učestvuju solisti i ansambl Baleta, Orkestar SNP, učenici Baletske škole iz Novog Sada. Baletom „Žizela“, u režiji i koreografiji Milice Jovanović (koreografska redakcija L. Lavrovski po Perou), diriguje Mikica Jevtić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime Mirjana Stojanović Maurič.

Šest izvođenja „Krcka Oraščića“, scena „Jovan Đorđević“

Publiku očekuje šest izvođenja: 21, 22, 26, 27. (50. izvođenje) i 29. decembra s početkom u 19.00 časova i 31. decembra s početkom u 12 časova. Interesovanje publike je veliko jer je reč o baletu kojim se, na svetskim baletskim scenama pa tako i u SNP-u, tradicionalno najavljuju i obeležavaju zimske radosti i magija novogodišnjih praznika…

Baletski prvaci, solisti i ansambl će nas igrom uvesti u bajkovitu priču o Krcku Oraščiću, poznatu priču E. T. A. Hofmana i Aleksandra Dime Sina. Balet se izvodi u dva čina na muziku P. I. Čajkovskog, prema libretu Marijusa Petipaa, u koreografiji i režiji Eldara Alijeva (SAD), a diriguje Aleksandar Kojić. Učestvuju: prvaci, solisti i ansambl Baleta, ženski Hor i Orkestar Opere SNP-a i učenici Baletske škole, Novi Sad.

Pisac Hofman piše novu priču, a njegova živa mašta nas prenosi u dom porodice Štalbaum. Porodica Štalbaum i njihova deca, Klara i Fric, priređuju u svojoj kući proslavu Božića. Usred slavlja, zabavu prekida iznenadni dolazak gospodina Droselmejera. Kao i obično, on oduševljava goste divnim poklonima i čarobnim igračkama i okupljenoj deci priča bajku o Krcku Oraščiću i Vili Šećera. On nas vodi u daleku zemlju po imenu Kraljevstvo slatkiša, gde su živeli zgodni princ Krcko Oraščić i Vila Šećera. Njih dvoje su bili veoma zaljubljeni jedno u drugo i s nestrpljenjem su iščekivali dan kada će se venčati…

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i za kupovinu važe redovni popusti.

 

Izvor: SNP

Ostavite odgovor

Top