Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > 50 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ САНУ

50 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ САНУ

Изложба: НЕДЕЉКО ГВОЗДЕНОВИЋ У ПОТРАЗИ ЗА АПСОЛУТНИМ СЛИКАРСТВОМ

Изложба слика Недељка Гвозденовића са пратећом монографијом о овом аутору биће организована у Галерији САНУ током јула и почеткoм августа 2018. године. Повод је обележавање јубилеја – педесет година од оснивања Галерије САНУ – као и сећање на сликара Недељка Гвозденовића, који је преминуо пре тридесет година, а на чији је предлог Галерија основана.
Како Недељко Гвозденовић од 1970. године није имао ретроспективу својих дела у Београду, стекли су се услови за представљање његовог опуса широј јавности, а посебно новим генерацијама које до сада нису имале прилику да се упознају са његовим делом.
Један је од најзначајнијих и најупечатљивијих ликовних уметника ХХ века, који је својим радом обележио културни живот престонице у периоду од 1934, када је први пут излагао у уметничком павиљону на Калемегдану, до своје смрти 1988. године. Као професор Академије ликовних уметности и академик (од 1963) и оснивач Галерије САНУ, Гвозденовић је обликовао многобројне генерације послератних српских уметника, а завештањем својих дела Српској академији наука и уметности и Музеју града Београда потврдио је своју свест о значају уметности у образовању и културном освешћивању нових нараштаја.
На изложби ће бити приказани радови из различитих фаза Гвозденовићевог стваралаштва: из предратног периода (19291945) када настаје највећи део његових интимистичких радова у тзв. лаким техникама (гваш, цртежи, темпера, акварели), као и послератног асоцијативног и полуапстрактног стваралаштва (19501986), када, према једногласном ставу стручне јавности и критике, настају најзначајнији Гвозденовићеви радови у уљу (мртве природе, предели и (ентеријери) који се убрајају у сам врх српске уметности уметности друге половине двадесетог века. Изложбом ће бити обухваћено око сто ремек-дела из Збирке САНУ које је уметник, по
сопственом избору, поклонио овој институцији седмадесетих година прошлог века и дела колекције града Београда који се налази на чувању у САНУ. Гвозденовић је изабран за дописног члана САНУ 1963, а редовног 1970.
Каталог, који прати изложбу, биће монографска студија са резимеом на српском и енглеском језику, кратком биографијом, списком изложби, изабраном библиографијом и значајном каталошким делом са репродукцијама. Aуторка ретроспективне изложбе Гвозденовићевог стваралаштва и пратеће моногафије о уметнику је др Дијана Метлић, историчарка уметности и ванредни професор Академије уметности у Новом Саду.
Извор: САНУ

 

Оставите одговор

Top