Налазите се овде
Почетна > Најаве Догађаја > 45. ФЕСТ У АРЕНИ CINEPLEX

45. ФЕСТ У АРЕНИ CINEPLEX

Арена Cineplex Вас са поносом обавештава да ће и ове године бити новосадски домаћин међународног филмског фестивала ФЕСТ. Као и сваке године, новосадски програм ФЕСТа почиње дан после отварања у Београду, а ФЕСТ у Новом Саду свечано ће бити отворен 25. фебруара у 19 часова када ћемо имати прилику да поздравимо аплаузом део ауторске и глумачке екипе филма Емира Кустурице “На млечном путу”. Програм ће трајати до 6. марта, а Новосађани ће током фестивала уживати у чак 20 нових остварења у Арени Цинеплеx у терминима од 19 и 22 часа. Овогодишњи ФЕСТ у Новом Саду затвориће филмови “Тишина” чувеног редитеља Мартина Скорсезеа и домаћи филм “Афтерпарти” који је режрао Лука Бурсаћ.

Карте су већ у претпродаји, а њихова цена износи 350 динара за све наслове, осим за свечано отварање, за које цена карте износи 400 динара.

ФЕСТ ове године нуди велики број регионалних, балканских и источноевропских премијера. Српски берлински адут, “Реквијем за госпођу Ј.” Бојана Вулетића, стиже пред публику Арене Цинеплеx, баш као и оскаровац Фернандо Труеба, који ће представити најновији фестивалски хит, филм “Краљица Шпаније”. Ту су и Фестове ексклузиве: Анг Ли, Том Форд, Џим Џармуш, Раде и Данило Шербеџија…

У Арени Цинеплеx имаћемо прилику да погледамо филмове пет различитих програмских целина – ФЕСТ 45, Главни ван конкуренције, Фокус Европа, ФЕСТ 45 Гала и Српски филм. На програму ФЕСТ-а у Арени Цинеплеx нашли су се следећи филмови: „На млечном путу“, „Ноћне звери“, „Манчестер на мору“, „Она“, „Трговачки путник“, „Месечина“, „Краљица Шпаније“, „Били Лин – херој“, „Далида“, „Друга страна наде“, „Ослобођење Скопља“, „По цену живота“, „Патерсон“, „Невидљиви фактори“, „Џеки“, „Лични купац“, „Реквијем за госпођу Ј.“, „Кућа краљевог намесника“; „Тишина“ и „Афтерпарти“.

FEST repertoar 1080x1920

У сусрет предстојећој додели престижне награде Оскар, на ФЕСТу ћемо имати прилику да погледамо доста филмова који су номиновани у различитим категоријама за награду Америчке филмске академије. На програму ФЕСТ45 налазе се се чак 4 остварења од укупно 9 номинованих за најбољи филм у целини: “Невидљиви фактори”, “Манчестер на мору”, “По цену живота” и “Месечина”.

Филмови “Џеки” и “Месечина” номиновани су за најбољу оригиналну музику), а за најбољи оригинални сценарио “Манчестер на мору” и “По цену живота”. У категорији за најбољу филмску адаптацију номиновани су флимови “Невидљиви фактори” и “Месечина”, а на програму ФЕСТ45 ГАЛА наћи ће се филмови “Она” и “Џеки” – глумице које их чине фантастичним – Изабел Ипер и Натали Портман – номиноване су у категорији за најбољу главну женску улогу. За најбољи костим је номинован управо филм “Џеки”, посвећен мистериозној првој дами Америке, а у конкуренцији за најбољу мушку улогу такмичиће се Кеси Афлек за “Манчестер на мору”.

Маестрални Мајкл Шенон је по други пут номинован за Оскара у категорији за најбољу споредну мушку улогу, овај пут за појављивање у филму “Ноћне звери”. Осим њега, у овој категорији нашли су се и незаборавни Џеф Бриџис за улогу у филму “По цену живота”, Лукас Хеџис за “Манчестер на мору” као и Махершала Али за филм “Месечина”. У категорији за најбоље споредне глумице такмичиће се Наоми Харис за улогу у филму “Месечина”, затим Октавиа Спенсер за “Невидљиве факторе” и Мишел Вилијамс за “Манчестер на мору”.

Филм који ће затворити овогодишњи ФЕСТ је најновије остварење чувеног америчког редитеља Марина Скорсезеа,” Тишина”, а номинован је за Оскара у категорији за најбољу фотографију, у којој се још такмичи још и “Месечина”. Поред наведених за Оскара ће се такмичити и филмови “Трговачки путник” за најбољи филм на страном језику.

Фото: ТВ Арс Медија

Извор: Арена Cineplex (ПР Јелена Галетин Жакић)

Оставите одговор

Top