Nalazite se ovde
Početna > Kultura > 32. LIKOVNA KOLONIJA U SREMSKIM KARLOVCIMA

32. LIKOVNA KOLONIJA U SREMSKIM KARLOVCIMA

U organizaciji Kulturnog centra „Karlovačke umetničke radionice“, ove godine održana je 32. likovna kolonija u Sremskim Karlovcima, koja je trajala od 22. do 24. juna 2019. godine. Učestvovalo je 13 umetnika kako iz Sremskih Karlovaca i drugih gradova Vojvodine i Srbije. Stalno prisutni u radu kolonije bili su: Mujo Alagić, Georgije Popov Makara, Olgica Stefanović, Miroslav Petrović, Jelena Malbaški, Božidar Airaldi, Aca Vučenović, Željko Savić, Goran Jeftić.

Tema ovogodišnjeg likovnog salona bile su tehnike akvarel i crtež, te je žiri u sastavu: Uglješa Rajčević – istoričar umetnosti, Srđan Ercegan – istoričar umetnosti i dr Žarko Dimić – istoričar, nagrade podelio u dve kategorije za najbolji crtež i akvarel. Motivi slika su bili Sremski Karlovci i slobodna tema

.

Urađeno je desetine fantastičnih radova u toku kolonije, koja je trajala dva dana. Žiri je trebalo da donese izuzetno tešku odluku kome da dodeli nagradu, ali je na kraju odlučio da prvo mesto za crtež osvoji Goran Jevtić, karikaturista iz Australije, koji je odnedavno postao Karlovčanin.  On je sa svojim neverovatnim crtežom česme „Četiri lava“ jednostavno bio najbolji, njemu je pripala nagrada „Karlovačko zlatno kandilo“ u kategoriji akvarela.

Dodeljena je i specijalna nagrada prvog mesta, a delila su je 3 učesnika: Mujo Alagić iz Novog Sada, Aca Vučenović iz Titela i Miroslav Petrović iz Petrovaradina. Nagrada je knjiga „Prva karlovačka crtačka škola 1809-1866“ autora dr Žarka Dimića. Svim ostalim učesnicima dodeljene su zahvalnice za učešće.

Ono što je obeležilo ovu likovnu koloniju je činjenica da je došlo do simbioze mladalačkog talenta i entuzijazma sa iskustvom i znanjem starijih umetnika, te se čitava kolonija pretvorila u jedan fantastičan vid umetničke škole i slikarskog agona koji je proživeo neverovatnu energiju i uticao da ova likovna kolonija donese vrhunska umetnička dela.

Organizatori očekuju da će i u budućnosti sve više mladih učesnika uzeti učešće u likovnim kolonijama i da će ovu sferu umetnosti podići na još viši nivo. Zahvalili su se dodelom zahvalnica svim učesnicima i karlovačkoj opštini koja iz godine u godinu prepoznaje značaj ovakvih manifestacija i pomaže razvoju kulture u Sremskim Karlovcima.

autor: Goran Popov

 

autor: Mujo Alagić
autor: Miroslav Petrović

 

autor: Goran Jeftić

 

autor: Olgica Stefanović

 

autor: Goran Popov

Izvor: TV ARS MEDIJA
Foto.: ŽELJKO SAVIĆ

Ostavite odgovor

Top