Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > 25. И 26. ЈУЛ – ДАНИ ПОСВЕЋЕНИ ГРЧКОЈ И ЦРНОЈ ГОРИ У СПОМЕН-ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ – МЕДИТЕРАН И ЛЕТО НА ТРГУ

25. И 26. ЈУЛ – ДАНИ ПОСВЕЋЕНИ ГРЧКОЈ И ЦРНОЈ ГОРИ У СПОМЕН-ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ – МЕДИТЕРАН И ЛЕТО НА ТРГУ

Програм изложбе МЕДИТЕРАН У ДЕЛИМА ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Среда, 25. јул, 17.30 часова Грчка: уточиште, одмор, подсетник

у сарадњи са Амбасадом Грчке у Србији и Грчком националном туристичком организацијом

Целодневне пројекције филмова Грчке националне туристичке организације дочараће пејзаже, свакодневицу и боје ове медитеранске земље током сва четири годишња доба, а ауторско предавање у 17.30 часова скренуће пажњу на боравак у Грчкој током Великог рата чланова породице Бељански и прве генерације наших модерниста. Посебно ће бити истакнуто стваралаштво Косте Миличевића који је крфске пределе забележио у делима у колекцији. Публика ће, захваљујући наследницима Павла Бељанског, бити у прилици и да види верзије портрета Косте Миличевића (1913), рад Живојина Лукића, у теракоти, гипсу и бронзи, које су претходиле сребрној, данас у колекцији Спомен-збирке. Након предавања, присутни ће моћи да уживају и у послужењу карактеристичном за ово поднебље.

Kosta Miličević, Potamos na Krfu (1916) SZPB 70

Четвртак, 26. јул, 19.30 часова

Црна Гора: инспирације историјом и свакодневицом

уз подршку Амбасаде Црне Горе у Србији и Генералног конзулата Црне Горе у Сремским Карловцима.

Од слике Милана Миловановића Параклис манастира Савине (1920) до Старог Бара (1949) Предрага Пеђе Милосављевића, уз осврт на уметнике црногорског порекла, Мила Милуновића и Петра Лубарду, и њихова остварења у поставци Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског, ауторка ће указати на аспекте и мотиве који су ствараоце инспирисали на црногорској обали Јадрана.

Предавање Један Meдитерански ђир 

Оливера Скоко

За потребе писања два романа – Пераст-Амстердам и Корчулански ђир – Оливера Скоко, је у неколико наврата боравила у градовима на источној обали Јадрана у којима је сместила радњу и ликове својих књига. Спајајући професију, историју уметности, са љубављу према писаној речи, Оливера је читалачкој публици приближила неке од особености медитеранског поднебља. Истраживачки рад који је предходио настанку ових књижевних дела, као и искуства током претходних промоција, ауторка ће поделити с нама.

О ИЗЛОЖБИ

Аутор: Јасмина Јакшић Субић

Изложбом Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског отварају се нова сагледавања једне од најзначајнијих збирки модерне уметности кроз посебне тематске оквире. Изложбу прати и богат програм, уз смењивање мањих поставки које додатно акутелизују тему Медитерана. Изложба која траје до 2. септембра, реализује се захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као и сарадњи са многобројним појединцима,  институцијама и амбасадама.

О МАНИФЕСТАЦИЈИ

Од 2012. године Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија Матице српске покренуле су манифестацију Лето у врту галерија, коју су Новосађани препознали као право „културно освежење“ током летњих месеци. Овогодишњем, седмом циклусу програма испуњеног пројекцијама филмова, концертима, предавањима и другим видовима презентовања култура различитих земаља, придружила се и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, те манифестација прераста у Лето на Тргу галерија. Сваког четвртка у 21 сат, уз бесплатан улаз, до 30. августа лета публику очекује занимљив програм у врту Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске, као и Галерије ликовне уметности Поклон збирке Рајка Мамузића. Лето на Тргу галерија су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, као и Управа за културу града Новог Сада.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Top